onsdag 25 maj 2011

Matlådenöjdheten

Det finns en nöjdhet hos Räfsen som inte går att jämföra med någon annan. När leendet nästan går hela vägen runt huvudet och ögonen lyser som ficklampor i ett strömavbrott. Om hans "jag har just köpt en ny, tjock, obegriplig för alla normala människor-fysikbok"-nöjdhet skulle kunna ligga med hans "jag har köpt jättemycket bacon!"-nöjdhet så skulle den här nöjdheten vara deras kärleksbarn. Och det är matlådenöjdheten.

När han gör en matlåda slänger han inte bara ner lite gammal skit från längst in i kylen som han sedan grinigt tuggar i sig i någon sjavig matsal. Nej nej. Det ska givetvis vara perfektion i lådform. Olika lådor till olika innehåll, alternativt tetrispusslande för att allt ska ligga på bästa sätt. Och ju mer han får förbereda desto gladare blir han. När jag jobbade på Posten gjorde han ibland mina matlådor och det märktes rätt stor skillnad från hans strategi och min egen. Ena dagen hade jag med mig typ ett korvbröd jag hackat loss från frysryggen och smetat lite majonäs på och nästa dag hade jag med mig hemmagjord gnocci med kryddig tomatsås, parmesanost och krispig tomatsallad.

Det är kanske det här med att förbereda måltider. Det blir ju lite så när man först jobbar för någonting och får utdelningen mycket senare - då känns det som en present. Om man får lönen en måndagmorgon t. ex. Fan vad schysst, massa pengar! Och jag som bara varit på krogen och käkat ostbågar hela helgen. På samma sätt lurar Rulle sig själv genom att på kvällen duka fram så mycket frukostgrejer han bara kan. Han ställer fram glas, kopp, tallrik, maler kaffebönor och lägger fram bestick. På morgonen går han upp till dukat bord. Jag antar att han känner sig som en big shot då.
- Oj, har ni gjort iordning bara till lilla MIG? Tackar tackarrrr.

Idag stod han i köket med ryggen åt mig i typ 20 minuter. När han till sist vände sig om var det med ett leende som inte var av denna värld. Och med en entusiasm som sprätte fradga ur mungiporna. Han höll fram en skärbräda där han rullat ihop 4 pannkakor var och en för sig och sedan delat dem i små, exakt lika stora bitar.
- DET ÄR ÄPPELMOS I OCKSÅ! skrek han upphetsat.



Undrar om det kan vara ett yrke. Matlådedesigner (för innehållet alltså). Räpp är arbetslös i sommar, så är det någon som vill ha pimpade matlådor vet ni vart ni ska höra av er!

5 kommentarer:

Maria-Thérèse ~ www.afiori.com sa...

Haha, vad gulligt!
Men du - det där med matlådor är ju en jättebra businessidé. Om man kunde göra färska, personliga, bättre färdigrätter i schyssta, mikrosäkra plastlådor. Tror jag i alla fall? Om man kunde få dem att kännas mer pyssliga. Och så kunde man få räkning i slutet av månaden så fram till dess kunde det kännas som presenter :D

Man kunde också ibland lägga i små lappar, typ "Ha en trevlig dag!"

Marina sa...

Gör en bok! Jag vet att jag sett en bok med matlådemat men den var inte i närheten av det du beskriver. Nu vet jag inte om pannkakorna kan få någon annan än Rille att gå i spinn, men här finns ju helt klart material att ta av!

Marina sa...

Hmm... jag var tvungen att skapa ett Bloggerkonto för att posta kommentaren ovan. Så var det inte förut.

Jennie / Limepuff.se sa...

Hahaha. Dukar han fram till frukosten på kvällen innan - PÅ RIKTIGT? FINNS det människor som, alltså på riktigt, gör sånt? Jag hade just accepterat att folk förbereder vilka kläder de ska ha dagen därpå...

Vintagesmulor sa...

Maria-Thérèse: Du är inte dum du, det hade ju varit nåt! Vill du själv köpa en årsprenumeration kanske? Lovar att rita hjärtan på alla lappar. <3

Marina: Ja, en bok kanske vore nåt. Med inspirerande bilder. Det här får jag ta tag i. Någon dag. Konstigt att du var tvungen att skapa konto, har sett minst en som kommenterat utan konto även efter detta. Men google gör väl vad de kan för att få oss under kontroll.

Jennie: Jaadå! De finns, de lever och de frodas. Men i hemlighet, av rädsla för omvärldens fördömande.