söndag 19 december 2010

Pantat.

Det här fick mig att börja skratta eller gråta (minns inte vilket jag valde, det var ett tag sen):


Det är alltså ett TJOCKT plastskydd fastsatt över skänk-knappen på en pantmaskin. Om du inte är en van pantare så kan jag förklara: det finns två knappar, en där man får ut ett kvitto och kan hämta sina pantpengar i kassan, och en där man kan skänka sina kronor till Röda korset. Fattiga barn and all that jazz.

Men eftersom knapparna sitter i närheten av varandra och folk som bekant är ganska dumma i huvudet händer det att människor trycker på "fel" knapp. Nu ska du gissa vilken knapp som är "fel". Är det fel att skänka pengar till fattiga folk eller fel att ta sina kronor själv?

Det är givetvis det första alternativet.

Jag tycker inte att människor är puckade för att de inte vill skänka sin pant eller för att de inte trycker på rätt knapp. Jag tycker är människor är puckade för att de klagar på mataffärerna över sina "förlorade" pantpengar så pass att affärerna känner sig tvingade att sätta en fet plastkåpa över skänka-knappen.

Okej att det känns surt när man pantat 500 flaskor och det var alla pengar man hade och de råkade gå upp i rök. Men hur fungerar man om man klagar på affären för det? Och för att affären ska sätta ett sånt skydd över krävs ju att fler än 1 person klagar fler än 1 gång. Det måste ju vara ett ständigt återkommande problem. Att folk blir arga för att de råkat skänka pengar.


Jag förstår mig inte på folk. Vad säger ni, plastkåpa över gåvoknappen - hiss eller diss? Vill någon av er erkänna att ni är dem som gått och klagat på råkskänkta pantpengar? Speak up!

8 kommentarer:

amanda löwenberg sa...

Jag brukar skänka pengarna till röda korset, men jag har aldrig sett en sån plastkåpa. Himla skumt, undrar vad som skulle hända om man satte kåpan över den gröna knappen istället!

Maria-Thérèse ~ www.afiori.com sa...

Sådär klantiga är vi inte här i Härnösand. Eller så är vi generösare. Antingen eller, sådär generellt och inte alls fördomsfullt sagt. :)

Den knappen har ju en RÖD markering för fasen. Rött betyder fara, stopp, död! Hur svårt kan det vara?

Vintagesmulor sa...

Amanda: Jag gillar hur du tänker! Det skulle faktiskt vara ett intressant experiment, att byta plats på kåpan. Fast inte intressant för alla som jobbar på mataffärer kanske, stackarna.

Afiori: Haha, äh, det kommer säkert till er snart också. Du vet väl att alla trender börjar här i Stöckhölm. ;)

Nja själva maskinen är röd, men skänkknappen är gul med svart ram. Och pantknappen är grön med svart omkring. Kanske skulle man behöva förändra knapparna på nåt vis för att ändra folks tryckbeteende. Pantknappen = ledset barnansikte. Skänkknappen = glatt barnansikte.

Anna sa...

Det jag tycker att de kunde göra är att byta ut klisterlappen så man faktiskt SER vad det står. Då kan man inte skylla på någon annan än sig själv om man tycker fel. Och klagar man borde man belönas med lika många piskrapp som kronor man förlorade.

Vintagesmulor sa...

Anna: Jo, det håller jag med om. Men jag har sett kåporna på ställen med hela klistermärken också. Och:
http://fairshopping.se/opinions/view/6996

Jennie sa...

Äe shit det där var så jäkla illa. Precis som du skriver måste det alltså vara ett seeeerrriiiiöööössst återkommande problem då de valt att göra en sån drastisk åtgärd :P

Jennie sa...

ps: Pluspoäng för rubriken!

Anna sa...

Jag pantar visserligen väldigt sällan eftersom jag väldigt sällan köper saker i flaskor eller burkar, men de gånger jag pantat har det inte ens funnits en skänka-knapp. Hade det dock gjort det hade jag skänkt varenda gång.